2014 Asgari ücret Brüt ve Net nedir

Asgari ücret, özel sektör çalışanlarına 1 aylık çalışması karşılığında ödenen minimum tutardır. Bu tutar Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hesaplanmaktadır. Çalışan kişinin  temel ihtiyaçları olan gıda, barınma , sağlık, ulaşım, giyim ve  kültür gibi  gereksinimlerinin en az düzeyde karşılamasına yetecek fiyat üzerinden hesaplanır.

Yalnız günümüz koşullarında asgari ücret temel ihtiyaçların karşılanmasında gerçeklik taşımamaktadır. Veriler 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1065 TL, yoksulluk sınırının ise 3470 TL olduğunu söylemektedir.

Peki asgari ücret neden bu kadar az olabilir? Asgari ücret sadece çalışan düşünülerek, hane halkı ihtiyaçları düşünülmeyerek hazırlandığı için düşük olabilir. İşverenleri koruma amaçlı asgari ücretin düşük olabilir. Özellikle küçük işletmeler yüksek ücretleri karşılamayacaklar ve böylelikle daha az işçi çalıştırmak zorunda kalacaklardır. Bu da işsizliği doğuracaktır. Kaçak işçi çalışmasının önüne geçmek için asgari ücret düşük olabilir. Asgari ücretteki yüksek fiyatlar kaçak işçi çalıştırmaya teşvik edecek. Devletin geniş hacimde bir vergi kaybı yaratacaktır.

Asgari ücret neden az

Önceki cevap: Ev Taşıma sırasında neler yapılır Sonraki Cevap: Ders çalışma yöntemleri

2014-01-20 13:19:18 Asgari ÜcretAylıkMaaşSSK