Taşeronluk sistemi ve taşeron işçiler

Taşeronluk sistemi giderek artan bir çalışma sistemidir. Yasada alt işveren olarak tabir edilen taşeron,  bir kurumun yardımcı işlerini yapan kuruluşlardır.Örneğin bir alışveriş merkezinin temizlik işçileri aslında temizlik firmasının çalışanı olup, alışveriş merkezinin temizlik işlerini yürütmek ile görevlidir. Yani alışveriş merkezi asıl işveren olurken, temizlik firması ise alt işverendir. Taşeron işçiler ana firmanın asıl işinden ziyade, asıl işin yürümesine yardımcı olacak işlerde veya işin gereği uzmanlık gerektiren işlerde faaliyet gösteren çalışanlardır. Sorumluluk olarak bağlı bulundukları alt işverene karşı sorumludurlar. Alt işveren ise asıl işverene karşı sorumluluk taşımaktadır.

En çok hangi işçiler taşeron işçi olarak çalışmaktadır? İnşaat işçileri Temizlik işçileri Güvenlik görevlileri Maden-çelik işçileri Bilişim çalışanları Kamuda çeşitli görevlerde çalışan işçiler (Karayolları işçileri, devlet hastaneleri çalışanları,üniversite çalışanları, belediyede çalışan temizlik işçileri gibi)

Taşeron işçiler neden tercih edilir? Daha az maliyet: Şirketlerin taşeron kullanmalarındaki en büyük sebeplerden biri maliyetleri düşürmektir. Sigorta gibi maliyetleri karşılamadıkları için daha düşük ücretler ödeyerek işlerini yaptırabilirler. Uzmanlık güvencesi: Taşerona bırakılan işler sayesinde şirketler o işin uzmanı olan kişilere işlerini yaptırabilir. Taşeron firma bunun güvencesi vermiştir. Tek kişi ile muhattap olunması: Şirketlerin taşeron tutmalarındaki bir diğer sebep ise işçiler ile tek tek muhattap olmak yerine sadece taşeronların sorumlusu ise muhattap olmalarıdır. Böylelikle işçilerden gelen sorun ve şikayetler ile ilgilenmemiş olurlar.

Taşeron nedir

Önceki cevap: Hapşırığı engellemek için ne yapmalıyım Sonraki Cevap: Farklı Evlilik Teklifi Fikirleri